SADBE Forte %1
S.A.D.B.E (Squarik Asit Di Butyl Ester) kelimelerinden oluşturulmuş bir markadır. İmmunoterapi denilen bağışıklık sistemi üzerinden etkili bir maddedir. (1) İçeriğinde buna ek olarak deriyi kontrollü bir şekilde tahriş ederek kıl köklerini uyaran capsiacin maddesi de bulunmaktadır.
SADBE Forte Nedir, Nasıl Kullanılır
Genel öneri ilk kutunun normal yoğunlukta (%0.1) devamında forte (%1) olan olanla devam şeklindedir. Kimyasal maddenin kısaltılmış adıdır.
Roll on şişede sunulmuştur. Rollon’un bilye şeklindeki başlığı sürüldüğü alanı ıslatır. Kullandığınızda saç olmayan alanın tamamen ıslandığından emin olun. Etraftaki saçlı alana bulaşmasının sakıncası yoktur.
İlk bir ay % 0.1 (binde birlik) kullandıktan sonra forte formu olan % 1 lik solusyona geçilmelidir.
Farklı bir kullanım şekli önerilmediyse günde 2-3 defa, deriyi ıslatacak kadar kullanmak yeterlidir. Banyo yapacaksanız banyodan sonra kullanmanız etkisinin daha uzun süre devam etmesini sağlayacağı için tercihen banyodan sonra kullanın.
İçeriğindeki capsaicin deride tahriş yapabilir, bu beklenen sonuçtur. Tahriş ve yanma hissederseniz kullanıma ara vermeden devam etmelisiniz. Tahriş düzeyi çok rahatsız edecek kadar olursa kullanım sıklığını azaltmalısınız. Tahriş olmaması etkili olmadığını göstermez, kullanmaya devam edin.
Kullanım süresi alınacak cevaba göre değişir. Beklenen sonuç elde edildiğinde kullanıma son verilebilir. Roll on başlık yeteri kadar friksiyon yapacağı için ayrıca parmakla friksiyon yapmaya gerek yoktur.
SADBE Forte Kullanım Alanları Nelerdir?
Tek kullanım yeri saçkırandır (alopecia areata). Saç, sakal, kaş, bıyık ve diğer kılla bölgelerde görülebilen saçkıran olan her yerde kullanılabilir.
Geri çıkışlar beklenen estetik sonuca ulaştıysa kullanım sonlandırılabilir.
Topical immunomodulator therapy with squaric acid dibutylester (SADBE) is effective treatment for severe alopecia areata (AA): Results of an open‐label, paired‐comparison, clinical trial (2)
Squarik asit dibütilester (SADBE) ile topikal immünomodülatör tedavisi şiddetli alopesi areata (AA) için etkili bir tedavidir: Açık etiketli, ikili karşılaştırmalı, klinik çalışmanın sonuçları (2)
Squarik asit di butilester ayrıca siğil (wart) tedavisinde de kullanılmaktadır. (3)
SADBE Forte Kimler İçin Önerilir?
Bölgesel saç kıran sorunu yaşayan herkes kullanabilir. Ancak kafadaki tüm kılların (saç, kirpik, sakal, bıyık, kaş) döküldüğü alopecia totalis ve vücuttaki tüm kılların döküldüğü alopecia üniversaliste kullanımı önerilmez çünkü squarik asit di butyl ester çok geniş alanlara kullanımının ekonomik olmayacağı kadar pahalı bir maddedir.
Çocuklarda kullanılır mı?
Her yaş grubunda güvenle kullanılabilir. Aynı şekilde etkili olan DPCP teratojenik olduğu için 7 yaşından küçüklerde önerilmez ama SADBE kullanılabilir. Üst yaş sınırı yoktur, ileri yaşlarda da kullanılabilir. (4)
İlgili Maddelerin Etki Mekanizmaları ve Bilimsel çalışmalar
Squarik asit di butil ester;
Bağışıklık sistemi üzerinden, immunoterapötik etkilidir yani kişinin savunma mekanizmaları üzerinden etkilidir. Başarılı olmasını sağlayan en önemli etkisi budur ve % 95 ler düzeyinde memnun edici sonuç elde edilir.
Bilindiği gibi alopecia areata kişinin bağışıklık sisteminin saç köküne savaş açmasıdır, bağışıklık hücreleri ve diğer savunma mekanizmaları follikülü oluşturan hücrelere zarar verir ve saç kısa sürede dökülür. SADBE bu yönüyle öne çıkmaktadır çünkü sorunu temelden çözmektedir. Beklenen sonuç genellikle 6-8 ayda tamamlanır.
Sakal bölgesinde daha erken cevap alınır ve daha başarılıdır.
Saçkıranda kullanılan sarımsak, kortizon farklı yollarla etkili olmaktadır.
SADBE kullanmadan tedaviden ümidinizi kesmemelisiniz çünkü farklı etki mekanizmasıyla daha iyi sonuç alınmaktadır.
Benzer şekilde bağışıklık üzerinden etkili olan bir diğer madde DPCP (di phen ci piron) adlı maddedir. DPCP’nin hazır formu yoktur, eczanelerde reçetedeki formüle göre majistral olarak üretilip satılmaktadır. Pahalı bir hammadde olduğu için temini kolay değildir.
Capsaicin
Acı bibere acı tadını veren maddedir, acının etkisi ile sürüldüğü alandaki kan dolaşımını hızlandırır, bölgeye gelen kan miktarını arttırır. Bölgeye daha fazla kan gelmesi kökün beslenmesini olumlu yönde etkiler. Sarımsağın içindeki asit de bu şekilde etkili olmaktadır. (5)
Sadbe Rollon’un formülü Türkiye’nin saç uzmanı Hair Pharma tarafından geliştirilmiştir.
Saçkıranda Tedavi Başarı Oranı Nedir?
Kendiliğinden geri çıkma % 35 civarı, hiçbir uygulama yapılmadığında hastaların 1/3 ünde saçlar aynen eskisi gibi çıkar.
Sarımsak kullanımı, başarısı % 50 civarıdır, 2-3 hafta denemek akıllıca bir yaklaşım olur.
Kortizonlu kremler % 50 civarı etkilidir, sarımsak yara yapmayacak ama belirgin tahriş edecek kadar kullanılmalıdır. Tahriş çok artarsa ara verilmelidir.
Minoxdil % 5 solusyon % 60 civarı etkili olur.
Kortizon enjeksiyonu, deri içine depo kortizon yapılır, başarısı % 85 civarındadır ancak kortizon deride incelmeye neden olabilir. İki seanstan fazla kortizon yapılması sonrası kortizona bağlı sistemik yan etkiler görülebildiği için 2. Dozdan daha fazlası önerilmemektedir.
SADBE % 95 memnun edici sonuç alınır.
DPCP % 95 olumlu sonuç alınır.
Bu oranlar kabul edilebilir düzeyde saç çıkışını ifade eder, aynen eskisi gibi olma ihtimalleri biraz daha düşüktür.
Saçkıran tedavisinde hangi ürün kullanılırsa kullanılsın ek olarak günlük 10 mg B7 vitamin tableti almak başarı oranını yükseltmektedir.
Bazı kişilerde yeniden çıkan kıllar (özellikle de sakal bölgesindekiler) beyaz çıkabilmektedir, bu durum bilimsel olarak izah edilememiştir.
REFERANSLAR
1. Singh, G., & Lavanya, M. S. (2010). Topical immunotherapy in alopecia areata. International journal of trichology, 2(1), 36.
2. Dall'Oglio, F., Nasca, M. R., Musumeci, M. L., La Torre, G., Ricciardi, G., Potenza, C., & Micali, G. (2005). Topical immunomodulator therapy with squaric acid dibutylester (SADBE) is effective treatment for severe alopecia areata (AA): Results of an open‐label, paired‐comparison, clinical trial. Journal of dermatological treatment, 16(1), 10-14.
3. Lee, A. N., & Mallory, S. B. (1999). Contact immunotherapy with squaric acid dibutylester for the treatment of recalcitrant warts. Journal of the American Academy of Dermatology, 41(4), 595-599.
4. Orecchia, G., Malagoli, P., & Santagostino, L. (1994). Treatment of severe alopecia areata with squaric acid dibutylester in pediatric patients. Pediatric dermatology, 11(1), 65-68.
5. Alsantali, A. (2011). Alopecia areata: a new treatment plan. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 4, 107.