PostOP
Postop Set Türkiye’nin saç uzmanı Hair Pharma tarafından çok sayıda saç ekim merkezi ve uzmanları ile yapılan beklenti anketine göre formülize edilmiş sınıfının ilk ve tek ürünüdür. Saç ekim uzmanlarının en çok tercih ve reçete ettiği temizlik setidir.
PostOP Nedir?
Set iki farklı üründen oluşmaktadır
Jel; Temizlik başlangıcında kullanılır, ekim alanı ve donör alanda oluşan yara kabuğu, pıhtı, ölü dokular gibi sertleşmiş yapıların yumuşatılmasını sağlar.
Köpük şampuan; Yumuşayan yapıların kafa derisinin işlem yapılan ekim ve donör alandan kolaylıkla temizlenmesini sağlar. Hazır köpük şeklinde elde edilebilmesi önemli bir avantajdır.
Postop Saç Ekimi Sonrası Temizlik Seti
Set iki farklı üründen oluşmaktadır
Jel; Temizlik başlangıcında kullanılır, ekim alanı ve donör alanda oluşan yara kabuğu, pıhtı, ölü dokular gibi sertleşmiş yapıların yumuşatılmasını sağlar
Köpük şampuan; Yumuşayan yapıların kafa derisinin işlem yapılan ekim ve donör alandan kolaylıkla temizlenmesini sağlar. Hazır köpük şeklinde elde edilebilmesi önemli bir avantajdır.
Postop Set İçeriği Hangi Maddelerden Oluşuyor?
İçeriğindeki tüm maddeler etkinliği ve güvenliği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış hammaddelerdir.
Chlorohexidine Digluconate
Deonize su
Panthenol
Saccharide Isomerate
Allantoin
Aloavera
Glycerin
Biotin
Postop jel saç ekiminden sonra olduğu gibi kaş, bıyık ve sakal ekiminden sonra da en sık kullanılan üründür.
Postop Köpük Şampuan İçeriği
İçeriği bebe şampuanı içeriğindedir, buna ek olarak mikrop öldürücü klorheksidin, biotin ve aloavera içermektedir.
Chlorohexidine Digluconate
Deonize su
Biotin
Aloavera
Glycerin
Bazı köpük şampuan içeriğinin getirdiği önemli avantajlardan dolayı saç ekimi dışında sakal, bıyık ve kaş ekimlerinden sonra da kullanılmalıdır.
Post Op Set Tercih Sebepleri
Post: sonrasında, op: operasyon yani işlem sonrası kelimelerinden oluşturulmuş bir isimdir. İçeriği sadece ekim işleminden sonra temizlikte tüm ihtiyaçları en ideal şeklide çözmek için dikkatle belirlenmiştir.
Aynı amaçla yıllardır kullanılan ürünlerden birçok üstünlüğü vardır.
Hem jelde hem şampuanda uygulandığı alandaki mikropları %99,9 oranında öldüren klorheksidin içerir, bu sayede işlemi yapanın da yaptıranın da uykularını kaçıran iltihap riskini ciddi ölçüde önler. (1)
Jel % 99 oranında su içeriğiyle en kolay yumuşamayı sağlar.
Jel kıvamında olduğu için ihtiyaç duyulan alana uygulamak son derece kolaydır ve köklere dokunmadan uygulanabilir.
Jel el yardımına gerek duymadan duşla rahatlıkla uzaklaştırılabilir, böylece jeli temizlerken köke zarar verilmemiş olur. Jelin içeriğindeki bitkisel aktifler besleyici özelliği sayesinde kaşıntıyı azaltır, şişliğin daha kısa sürede inmesini sağlar. (2) Yara iyileşmesini hızlandırır. (3)
Şampuan bebek şampuanı içeriğine sahiptir ve zararlı madde içermez.
Şampuan hazır köpük olarak elde edilir, bu sayede ekim alanında köpürtmeye gerek olmaz, köpürtmek için kafa derisinde hareket yapılmadığı için kökler zarar görmez.
Kişi kendisi evde kolaylıkla uygulayabilir. Kliniğe tekrar gelme ihtiyacını ortadan kaldırır. Tek setle hem yumuşatma hem temizleme işlemi yapılabilir.
Postop Jel Nasıl Kullanılır?
Jel bolda avuç içine sıkılır, el iç yüzeyi ile ekim ve donör alana 2-3 mm’lik ince bir tabaka oluşturacak şekilde yayılmalıdır. Jel tabakası oluştururken köklere fazla dokunulmamalı, olabildiğince narin davranılmalıdır.
Kabukların kalınlığına göre 10-20 dakika bekledikten sonra duş sıkarak uzaklaştırılmalıdır. Duşla temizlemek yerine duş altında narin el hareketleriyle hafif okşayarak uzaklaştırılabilir. Jel temizlendikten sonra yumuşayan kabukları uzaklaştırmak için köpük uygulanır.
Postop Şampuan Nasıl Kullanılır?
Jelle yumuşayan alana el içine bolca sıkılan hazır köpük şampuan yayılır, birkaç dakika beklenir. Bir süre bekledikten sonra avuç iç kısmıyla ekim ve donör alan okşama şeklinde 2-4 dakika kadar köpük uygulanır. Duş yardımıyla köpük uzaklaştırılır.
Havlu ile dikkatli bir şekilde dokunarak kurulanır, kurulamak yerine kendiliğinden kuruması da beklenebilir. Kabukları bir defada temizlemek yerine zamana yayılması daha doğru bir yaklaşım olur.
Jel ve köpük doktorun önerisi doğrultusunda günde bir veya iki defa uygulanır.
İlk yıkama ekimin ertesi gün yapılabileceği gibi üç gün sonra da yapılabilir ama ekim ekibinin önerisine uyulmalıdır.
Saç Ekimi Sonrası Süreç
Ekimden sonra gerek ekimi yapanların gerekse hastaların en büyük tedirginliği iltihap gelişmesidir, iltihap gelişirse ekilen köklerin ölmesi kaçınılmazdır. (4)
İltihap riskini azaltmak için ağızdan antibiyotik başlanır ve yıkama işlemi mikrop öldürücü etkiye sahip yumuşatıcı ve şampuan önerilir.
Sonraki günler genel seyir şöyledir;
İşlem esnasında ve sonrasında oluşan minimal kanama kırmızı görünen bir tabaka oluşturur. Ertesi gün bu kan pıhtısı tabakası siyah kahverengi gibi koyu renge dönüşür. İşlem esnasında oluşan şişlik ertesi gün bir miktar artar.
Çok geniş alana ekildiyse 2.-4. Günlerde şişlik giderek artar, şişlik arttıkça kan pıhtısının oluşturduğu tabakada çatlamalar ve deri rengi oluklar ortaya çıkar ki bu durum hastaların aklına “oralara ekim yapılmadı mı?” sorusunu getirebilir. Bu olukların oluşması son derece doğaldır ve şişlik azaldıkça gerileyip kaybolur.
5.-6. Günden sonra şişlik azalmaya başlar.
12. Günde şişlik tamamen inmiş olur, artık köklerin etrafıyla organize olduğu kabul edilir. Bu süreden sonra herhangi bir korunmaya gerek kalmaz.
15. Günden sonra şok dökülme denilen dökülme başlar, hastalar huzursuz olsa da büyük çoğunluğu 4-8 ayda çıkar.
Şok dökülmenin daha az olması ve daha erken çıkma için günde 10 mg lık B7 vitamininden HP Biotin 10 mg) almak ekimden alınacak sonucu etkileyen önemli bir faktördür.
Şok dökülmeyi azaltan bir diğer madde de ginkgo biloba’dır (Xpecia Tablet), ginkgo biloba bilinen en etkili damar genişleticidir. Damarları genişleterek ekim alanına yani köke giden kan miktarını, buna bağlı olarak kökün beslenmesini arttırır.
Saç Ekimi Sonrası Yıkama Olmalı?
Eskiden ekimden sonra normal cilt nemlendirici ve şampuan önerilirdi. Uygulanan kremin deriye yayılması ve sonrasında kremin temizlenmesi zor olurdu.
Saç ekimi yaptıranların sayısı arttıkça klinikler daha güvenli, kolay uygulanan, tüm yara kabuğu ve pıhtıyı yumuşatan ve daha kolay temizlenen ürün beklentisi ile üreticilere yol göstermiş ve ekim sonrasına yumuşatmaya özel ürünler geliştirilmiştir.
Benzer şekilde sıradan şampuanlar yerine mikrop öldürücü özelliği olan ve ekim alanında köpürtme eylemine ihtiyaç duyulmayacak hazır köpük şampuanlar üretilmiştir.
Ekimden sonra yıkama için özel geliştirilmiş ürünler kullanmak büyük emek ve acı çekilmiş, ciddi para harcanmış ve çok beklentiler olan işlemde elde edilecekleri tehlikeye atılmamış olur. Yıkamada kullanacağınız ürünlerde şu özellikler olmalıdır;
Yumuşatma için kullanılacak ürün
Kolay uygulanan en yüksek oranda su taşıyabilen jel formunda olmalıdır
Uygulama alanını mikroplardan arındırmalıdır
Yumuşadıktan sonra kolaylıkla yıkanarak uzaklaştırılabilmelidir
Zararlı etkisi olmamalıdır
Yara iyileştirici etkisi olmalıdır
Şişliği azaltıcı etki göstermelidir
Saç Ekimi sonrası Şampuan
Yıkama alanındaki mikropları öldürmelidir
Köpürtürken kökleri yerinden oynatmamak için hazır köpük olmalıdır
Zararlı kimyasal içermemelidir
Rahat yıkanmalıdır.
Temizleme gücü iyi olmalıdır
Yara iyileşmesini hızlandıran aktifler içermelidir.
Özetle
Saç, sakal, bıyık ya da kaş ektirdiyseniz ciddi araştırma yapıp, eziyet çekerek işlem yaptırmışsınız demektir. Bunun yanı sıra birçok insan için “büyük meblağ” denebilecek kadar para harcamış ve belli bir süre işinize ara vereceksiniz demektir.
Büyük hayaller kurarak, kendinizde önemli görsel değişiklik elde etme amacıyla yaptırdığınız bu işlemin sonunda hüsrana uğramamak ve beklentinizi elde etmek için ekim sonrası da çok dikkatli olmalısınız.
Ekilenlere zarar vermemek için sıradan cilt nemlendirici ve sıradan şampuan değil bu tür operasyonlardan sonraki dönemde kullanıma özel geliştirilmiş set kullanmalısınız.
Bütün cerrahi işlemlerden sonra olduğu gibi ekimlerden sonraki bakım işlemin kendisi kadar önemlidir.
REFERANSLAR
1. Russell, A. D., & Day, M. J. (1993). Antibacterial activity of chlorhexidine. Journal of Hospital Infection, 25(4), 229-238.
2. Aldhaher, A., Khadhum, M. S., Gathwan, K. H., Mutlak, S. S., Azeez, R. A., Hussein, S. I., ... & Al-Husseini, N. K. Histopathological Study about effect of T. verrucosum on skin of the rabbits and treated by yellow sap and gel of Aloe vera.
3. ÖZKORKMAZ, E. G., & Yusuf, Ö. Z. A. Y. (2009). Yara iyileşmesi ve yara iyileşmesinde kullanılan bazı bitkiler. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 2(2), 63-67.
4. Kerure, A. S., & Patwardhan, N. (2018). Complications in hair transplantation. Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery, 11(4), 182.