Kutalin Krem
Kremler ciltteki birçok sorunun çözümü için kullanılabilmektedir. Kutalin Krem deride görülen tüm yüzeysel sorunlarda kullanılmaktadır.
Bu yüzeysel sorunlar;
Yüzeysel cilt yaralanmaları; düşerek sıyrılma, güneş yanığı, kuruluğuna bağlı çatlaklar, emzirmeye bağlı meme başı çatlakları.
Kozmetik uygulamalar olan kimyasal peeling, mikro dermabrazyon, dermoroller, lazer epilasyon, dövme gibi yaralanmalar.
Tıbbi uygulamalar ben tedavisi, siğil tedavisi, lazerle dermabrazyon, TCA ile dermabrzyon, küçük ameliyatlar şeklinde olabilmektedir. Bunların yanı sıra varis yarası, yatak yarası gibi kronik yaraların tedavilerine destek amacıyla kullanılır.
Kutalin Kremin İçeriğindeki Maddeler
İçeriğindeki aktif maddeler optimum oranlarda kullanılmıştır.
Dexpanthenol %5
E vitamini %0,5
Hamamelis virjiniana %5
Klorheksidin dlukonat %0,15
Triticum vulgare %5
Çinko oksit %5
Allantoin %2
Suncat MTA %5
Bu aktif maddelere ek olarak dolgu maddeleri bulunur.
Maddelerin Etkileri
Dexpanthenol
B5 vitamininin ön formu olarak kullanılmıştır. Provitamin olduğu için deriden emilimi daha kolaydır bu da etkinliğini arttırmaktadır. Yara iyileşme hızını arttırıcı etkiye sahiptir. Kolajeni arttırdığı için yara iyileşmesini hızlandırması yanı sıra birçok kozmetik üründe bulunur. (1)
Vitamin E
Tokoferil acetat. Antioksidandır, deride yaşlanmaya bağlı gelişen değişiklikleri geciktirir, iyileşmeye olumlu katkı sağlar. Kozmetik ürünler yanı sıra ağızdan da alınabilen bir vitamindir. (2)
Hamamelis Virjiniana
Yarada büzüşme sağlayarak yara alanının küçülmesine yardımcı olur. Protein çökelmesi ile yeni doku oluşumunu hızlandırır. Tek başına kullanıldığı gibi diğer yara iyileştiricilerle kombine de kullanılabilmektedir. (3)
Klorheksidin
Mikrop öldürücü ve çoğalmasını engelleyici etkisi vardır. Klorheksidin en yaygın şekilde ameliyat öncesi dezenfeksiyon uygulamalarında ve ağız içi cerrahi işlemler sonrası bakımda önerilir. Antimikrobiyal etkisiyle sürüldüğü alandaki bakteri, mantar ve virüslerin iltihap yapma etkisini engeller. Deri tarafından en rahat tolere edilen diglukonat formu kullanılmıştır. (4)
Triticum vulgare
Buğdaydan extraksiyonla üretilir. En yaygın yara iyileştirici maddedir. Birçok kronik yaranın tedavisinde önerilir. Bunun yanı sıra pişik kremlerinde de bulunur. (5)
Çinko oksit
En sık kullanıldığı yer yüzeysel deri yanıklarıdır. Mikrop öldürücü etkisi güvenilir düzeydedir. Bebek pişik kremlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Güneşin zararlı ışınlarını engelleyerek yara yerinde kahverengi leke oluşmasını engeller. (6)
Allantoin
Üç farklı bitkiden extraksiyonla elde edilmektedir. Aloe vera, lotus ve karakafes otundan edilir. Nem tutucudur. Cilt elastikiyetini arttırır. Yaranın nemli kalmasına katkı sağlar.
Suncat MTA
Son dönemde üretilmiş en etkili ultraviyole engelleyicidir. UVA ve UVB blok etkisi ile güneşin zararlı ışınlarından deriyi korur. Yara iyileşmesi döneminde oluşabilecek pigmentasyonu (lekelenme) engelleme etkisi vardır.
Kutalin Krem Kullanımı
Doktorunuz farklı şekilde kullanım önermediyse günün farklı saatlerinde 2-3 defa kullanmak yeterlidir. Yaralanma alanında ince bir tabaka oluşturmak yeterlidir. Yaz aylarında güneşe çıkılacaksa o saatlerde yenilemek lekelenme ihtimalini azaltır.
Kutalin Krem Bebeklerde Kullanılır mı?
Bebeklerin pişiklerinde ve yüzeysel yaralanmalarında güvenle kullanılabilir. Bölgesel kullanımda engel olmamakla birlikte emziren annelerin meme başı çatlaklarında kullanırken emzirme öncesi krem temizlenerek uzaklaştırılmalıdır.
Kutalin Krem Yan Etkileri
Tespit edilmiş bir yan etkisi yoktur. Seyrek olarak karşılaşılan alerji durumunda kullanımın sonlandırılması gerekir.
REFERANSLAR
- Heise, R., Schmitt, L., Huth, L., Krings, L., Kluwig, D., Katsoulari, K. V., ... & Huth, S. (2019). Accelerated wound healing with a dexpanthenol-containing ointment after fractional ablative CO2 laser resurfacing of photo-damaged skin in a randomized prospective clinical trial. Cutaneous and ocular toxicology, 38(3), 274-278.
- Nachbar, F., & Korting, H. C. (1995). The role of vitamin E in normal and damaged skin. Journal of Molecular Medicine, 73(1), 7-17.
- Deters, A., Dauer, A., Schnetz, E., Fartasch, M., & Hensel, A. (2001). High molecular compounds (polysaccharides and proanthocyanidins) from Hamamelis virginiana bark: influence on human skin keratinocyte proliferation and differentiation and influence on irritated skin. Phytochemistry, 58(6), 949-958.
- Lboutounne, H., Chaulet, J. F., Ploton, C., Falson, F., & Pirot, F. (2002). Sustained ex vivo skin antiseptic activity of chlorhexidine in poly (ϵ-caprolactone) nanocapsule encapsulated form and as a digluconate. Journal of Controlled Release, 82(2-3), 319-334.
- Tito, A., Minale, M., Riccio, S., Grieco, F., Colucci, M. G., & Apone, F. (2020). A Triticum vulgare extract exhibits regenerating activity during the wound healing process. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 13, 21.
- Pati, R., Mehta, R. K., Mohanty, S., Padhi, A., Sengupta, M., Vaseeharan, B., ... & Sonawane, A. (2014). Topical application of zinc oxide nanoparticles reduces bacterial skin infection in mice and exhibits antibacterial activity by inducing oxidative stress response and cell membrane disintegration in macrophages. Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine, 10(6), 1195-1208.